събота, 5 май 2012 г.

НАЙ – ПОЛЕЗНИТЕ БАКТЕРИИ, или ОЩЕ ЗА ПРОБИОТИЦИТЕ



В началото на XIX век руският микробиолог Иля Мечниковоткрива, че някои хора в България са по – здрави и катоцяло живеят по – дълго от средното за страната.
Според теорията на Мечников техният здравословен живот есвързан с начина на хранене, който се състои предимно отферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, хляб идр.
Мечников е установил , че чревната флора в здравитебългари е значително по – различна от тази на болни хора.
В обширни изследвания той доказва , че здравословниятбаланс между полезни и вредни бактерии в организма е 6:1 и той е от същественозначение за поддържането на добро здраве.
Полезните бактерии, които той е открил, станали известни като пробиотичнимикроорганизми, което буквално означава „ за живот”.
Пробиотиците са естествена бариера пред болестотворните бактерии и инфекции.
След като се прикрепят към чревната стена, млечно киселите бактерии подтискатвредните бактерии и пречат на тяхното заселване и размножаване. По този начин отчревната лигавица в кръвта не преминават патогенните микроби. Тази функцияподпомага намаляването на инфекциите и евентуалните алергични реакции къмхрани.
Някои видове млечнокисели бактерии произвеждат антимикробни вещества катобактериоцини, които убиват такива като Ешерихия коли и Салмонела.
Пробиотиците имат огромна роля в усвояването на храните и подпомага организмаестествено да произвежда витамини от групата В и К.
ЖИВИ ЗА ДЪЛГО
За да има някаква полза от пробиотичните бактерии под формата на хранителнадобавка, те трябва да могат да достигат червата живи, за да се заселят и размножат.
Те обаче са много чувствителни на влиянието на околната среда и тяхнатажизненоспособност се засяга лесно по време на преработка, съхраняване ипоглъщане.
Излагането на въздух, висока температура, влага, високо налягане обикновенопредизвикват бърз спад в броя на жизненоспособните клетки, но най – голямотопредизвикателство е те да достигнат живи до естествената си среда. В зависимост оттова дали бактериите са погълнати на гладно или с храна те ще бъдат изложени навлиянието на стомашната киселина с рн между 2 и 4 за време от 30 до 120 мин.
Оцелелите след това бактерии са изправени пред следващото „смъртоносно”предизвикателство - жлъчните соли в дванайсетопръстника, и едва след това могат дадостигнат до неутралното рн на тънкото черво.
Има няколко поколения пробиотици
Първото поколение са без покритие - голи бактерии. Те срещат големи трудности соцеляването и достигнали до червата са малко на брой.
Второто поколение пробиотици са със стомашно устойчиви външни капсули.
Третото поколение са микрокапсулирани бактерии.
Четвъртото поколение от млечно киселите бактерии е защитено с двойно покритие напробиотиците, за да могат да се заселят в чревния тракт живи и в добро състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар