събота, 5 май 2012 г.

Каква е разликата между лечението с билки и хомеопатията


Много хора са чували и за двете и почти не правят разлика. Интересът към тях е продиктуван от желанието да лекуват себе си или своите деца с природни продукти, без да вредят на здравето си.
Билките са растения, широко разпространени в природата, които имат лечебни свойства.

Знанията за тях и тяхното приложение са предавани от поколение на поколение – хиляди години.

Те са първото средство, което са използвали древните лечители. Билките имат своето място в съвременната медицина, но трябва да бъдат изписвани и предлагани само от компетентни лица – лекари и фармацевти.

При избора на съответния продукт, лекаря трябва да се съобразява не само с конкретната болест и симптоми, които лекува, но и с особеностите на организма, минали заболявания, фамилна предразположеност и др.

Що се отнася до лечението на деца с билки - трябва да се предписва изключително от детски специалист. Той най- добре ще избере продукта и най- важното – ЩЕ СЕ СЪОБРАЗИ С ДОЗАТА. Последното е много трудно, затова и най – големите билкари не искат и не трябва да се занимават с деца.

Има медикаменти, които са изработени от билки във фармацевтични заводи под засилен контрол и се използват при децата – Есберитокс, Проспан и др.

И накрая – билките са полезни, но за деца ползвайте продукти, произведени в сериозни фармацевтични фирми. Никога не купувайте отделни корени или листа и да правите сами отвара.

Проблема е дозата – ако я превишите, може да бъде отровна за детето.

Хомеопатията е вид медицина.

В закона за здравето е разрешена да се практикува само от лекари с нужната специалност.

При нея основните вещества от които се изработват медикаментите са растения, животински продукти, минерали и др. При приготвянето им те се разреждат хиляди пъти. При високите разреждания в крайния продукт има следи от първоначалното вещество.

При лечението с хомеопатия, ние не подтискаме симптомите а стимулираме организма сам да се пребори с тях. При избора на медикамент, ние се съобразяваме с индивидуалната особеност на организма.

Една и съща болест, с едни и същи симптоми може да бъде лекувана при различни деца с различни медикаменти.

Пръв Ханеман преди 200 години открива хомеопатичните препарати. Когато лекувал болни от малария, забелязал, че при предозирането на хинина /препарат против малария/ пациента започнал да получава същите симптоми, както и при болестта – втрисане, изпотяване, бълнуване и др. От тук направил и основния извод на хомеопатията - принципа на подобието - веществата, които в концентрирана форма предизвикват някакви симптоми, то при многократно тяхно разреждане могат да се борят и стимулират организма срещу болести със същите симптоми. За да не е объркващо ще дам един пример. Много често използван медикамент в хомеопатията е Апис – той е създаден на базата на пчелна отрова, но хиляди пъти разредена. Той е главния медикамент, който го използваме в спешен порядък след ухапване от пчела, оса и др.

След наименованието на медикамента се изписват цифри – 5сн, 9сн,15сн ,30сн и др. Това показва разредката – колкото е по-голямо числото, толкова е по-разреден медикамента. Дозата е винаги по 5 зрънца, независимо от възрастта на пациента /вкл. малки бебета/. Колко пъти да се приема определя лекуващия лекар.

И накрая - най важното предимство на хомеопатичните препарати е тяхната безвредност - удобни за приложение както за кърмачета, така и за бременни.

Д-р Марио Янакиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар