вторник, 8 май 2012 г.

ДЕСЕТ СТЪПКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ /ПРЕВЕНЦИЯ/ ОТ ЗЛОКАЧЕСТВЕНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ


Американската онкологична асоциация публикува 10 правила за профилактика на злокачествени заболявания, базирани на резултатите на най –новите клинични проучвания.
По този начин СИМПТОМИ на РАК могат да бъдат бързо и рано разпознати и да бъдат взети съответните морки

1.Избягване на тютюнопушенето и употребата на продукти, съдържащи тютюн. Тютюнът повишава риска за редица злокачествени заболявания, включително на белите дробове, дихателните пътища, главата, шията, дебелото черво и пикочния мехур. Дори при дългогодишни пушачи, прекратяването на тютюнопушенето е свързано с предимства за здравето.

2. Редовен скрининг /изследвания/ за злокачествени заболявания.

Някои изследвания могат да диагностицират много ранни стадии на редица злокачествени заболявания, което значително подобрява шансовете за излекуване.

------дебело черво – След 50 – годишна възраст /за рисковите пациенти и преди това/ всички индивиди трябва периодично да се подлагат на колоноскопия /оглеждане на дебелите черва от вътре със специален апарат/. При липса на рискови фактори, фамилна анамнеза /история/ или наличие на високорискови полипи, скринингът трябва да се извършва през 10 години. При повишен риск периодите на проследяване са по-кратки. При нискорискови пациенти, като алтернатива на колоноскопията могат да се прилагат компютърна томография /скенер/ и тестове за окултни /скрити/ кръвоизливи в изхожданията.

------млечна жлеза – След 40 - годишна възраст /при повишен риск и по – рано / всички жени трябва да се подлагат всяка година на мамография и преглед от специалист. При някои индивиди може да се използват ядреномагнитен резонанс или ултразвук по преценка на лекуващия лекар.

------простата – След 50 – годишна възраст /за рисковите пациенти и преди това/ , всички мъже трябва да преминават годишен преглед /включително и ректално туширане/ , както и изследване на простатно – специфичния антиген за оценка на риска за евентуален рак на простатата.

------маточна шийка – Доживотен скриниг за цервикален /на шийката на матката/ карцином или преканцероза /цитонамазка по ПАП / се извършва при всички сексуално активни жени, като периодичността на прегледа зависи от индивидуалните рискове и възрастта.



------кожа – Наложителни са периодични прегледи при личния лекар на кожата. При висок риск се препоръчва годишен скрининг от дерматолог за рак на кожата, както и самонаблюдение от страна на пациента.

3.Ниска консумация на алкохол./ дефинирана като две алкохолни единици= на 50 мл. концентрат / .Алкохолът повишава риска за различни видове злокачествени заболявания, включително рак на гърдата, на хранопровода, дебелото черво, панкреаса, главата и шията.

4. Прилагане на слънцезащитни средства. Прилагането има /за предпочитане със защитен фактор над 30 срещу УВА и УВБ /, слънчеви очила, минимализиране на повърхността от тялото, изложено директно на слънчевата светлина и ограничение на времето на експозиция / престой/ особено в часовете 10.00 – 16.00, осигурява ефективна защита на кожата. Не трябва да се забравя, че слънчевите лъчи преминават през стъклата на прозорците, поради което е уместно използването на щори или плътни завеси на прозорците.

5. Физическа активност. 3 – 4 часа седмично. /редовни, всекидневни физически упражнения/ с умерени или тежки натоварвания намалява риска за злокачествени заболявания с 30% до 50%. Редица проучвания сочат, че редовните физически упражнения намаляват риска за рак на гърдата и дебелото черво, като може би повлияват и този на белите дробове. За здравословен начин на живот са подходящи бързото ходене, карането на велосипед и танци.

6. Поддържане на нормално телесно тегло – свързано е с превенцията на редица злокачествени заболявания /на дебелото черво, гърдата, панкреаса, черния дроб, бъбреците и др./ Затлъстелите мъже са с повишен риск за по – агресивна форма на рак на простатата. Най – добрия начин за поддържане на нормално телесно тегло е прием на богата на зеленчуци и пресни плодове диета, която е с нисък прием на висококалорични храни като подсладени газирани напитки, концентриране захари и мазнини.

7. Избягване на постменопаузална хормонозаместителна терапия. Тя увеличава риска за рак на гърдата, на яйчниците и на матката.

8. Прием на медикаменти, които защитават срещу злокачествени препарати. Съществуват няколко медикамента, които намаляват риска за някои злокачествени заболявания, но се предписват от лекар – tamoxifen ,raloxifen , finasteride и др.

9. Избягване на експозиция /излагане/ на онкогенни субстанции. Радиацията и някои химични съединения предизвикват злокачествени заболявания. С повишено внимание трябва да се прилагат многократните рентгенови снимки и компютърнате томографии /скенер/. Особено е важно това при децата.

10. Диета , намаляваща риска за злокачествени заболявания.. Смята се, че приема на плодове и зеленчуци намалява риска за развитие на рак на дебелото черво.

Основните препоръки са:

------ограничаване до минимум приема на червени меса

------избягване на колбаси, при обработката на които се използват химикали, предизвикващи различни злокачествени заболявания

------прием на зеленчуци/несъдържащи скорбяла/ - поне пет порции дневно.

------ограничаване на приема на високоенергийни храни като подсладени безалкохолни напитки, сокове, десерти, шоколадови изделия, чипс.

------прием на храни, богати на калций и витамин Д – като нискомалено и обезмаслено мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар